Het gebruiken van software voor digitale muziek heeft veel voordelen, maar één nadeel. De software is op een medium geïnstalleerd en kan daardoor alleen worden verplaatst wanneer dit medium een laptop of een tablet is. Dit nadeel kan worden opgelost door gebruik te maken van online software voor digitale muziek. Er zijn een aantal programma’s ontwikkeld om aan deze vraag te voldoen.

Audiotool

Het online werkstation Audiotool biedt de gebruiker een station om online digitale muziek te kunnen mixen. Door een account aan te maken krijgt de gebruiker de mogelijkheid om zijn creaties te bewaren en hier op een later moment aan verder te werken. De software biedt minder mogelijkheden dan programma’s die vanaf een vaste locatie werken, maar geeft wel de mogelijkheid om overal waar een verbinding met internet is digitaal te componeren.

Electro-House Blender

Zonder de verplichting van een registratie biedt de online software van Electro-House Blender veel mogelijkheden in het digitaal musiceren. De software bevat een breed aantal samples en instrumenten, waarmee een eigen track of mix gemaakt kan worden. Met een paar simpele stappen kan er een nieuw instrument worden gekozen en vervolgens worden toegevoegd aan het project. Daarnaast kunnen alle eigen creaties eenvoudig worden opgeslagen en gedeeld worden via social media zoals Facebook en Twitter.

Drum Kit

Er zijn speciale websites waar de optie aangeboden wordt om het toetsenbord te gebruiken als drumstel. Op het beeldscherm wordt het toetsenbord getoond en door met de muis of de toetsen zelf te experimenteren met de geluiden kan er een drum track gemaakt worden. Drum Kit is een manier om geluiden toe te voegen aan een track of nummer. De Drum Kit komt het beste tot zijn recht als ondersteuning bij andere tools die een melodie toevoegen.

Tone Matrix

Een digitale audiotool op het internet is Tone Matrix. Deze tool laat op het beeldscherm een matrix zien met allerlei hokjes die naar eigen wens aan en weer uitgezet kunnen worden. Op die manier ontstaat er een track, die ondersteund kan worden met drumritmes of andere tools. Het kost even wat tijd om de matrix te begrijpen, maar na een korte ronde van experimenteren wordt het eenvoudig genoeg om een track samen te kunnen stellen. Bovendien is de track tijdens het maken direct aan te passen en is het resultaat van deze wijziging gelijk merkbaar.