Voor het maken van digitale muziek is het gebruik van de juiste software onmisbaar. Maar buiten het uitkiezen van deze software is het ook belangrijk om als gebruiker goed te weten wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Logic Pro 9 voor Mac

De applicatie Logic Pro 9 is ontwikkeld door Apple en bedoeld voor zowel professionals als amateurs. Door het brede aanbod van mogelijkheden biedt dit programma de kans om zelf muziek op te nemen, te bewerken en te mixen. Er is een grote verzameling geluiden en instrumenten opgenomen aan de database van de software, waardoor iedere gebruiker zich als een producer zal voelen. Bovendien biedt de software de mogelijkheid om opnames te maken in verschillende sporen en om notities te maken. Logic Pro 9 is te vinden in de Apple Store. Het is mogelijk om de software zelf te ontdekken, maar er zijn ook boeken en cursussen beschikbaar om onder begeleiding te leren werken met Logic Pro 9.

Ableton Live

De software Ableton Live is bedoeld om zelf digitale muziek te produceren en is zowel beschikbaar voor Windows als voor Mac. Het programma heeft als voordeel dat het gebruikt kan worden als instrument tijdens een optreden, of juist voor het componeren van muziekstukken. Vanwege de brede mogelijkheden voor het laten overvloeien van muziek, gebruiken DJ’s dit programma veel in hun optredens.
De software van Albeton wordt steeds verder uitgebreid en aangepast aan de wensen van gebruikers. Inmiddels is Ableton Live 9 gelanceerd, de meest recente versie van het programma. Er zijn een aantal mogelijkheden om te leren hoe de software gebruikt kan worden. Op de eerste plaats is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan en te gaan uitproberen wat werkt en wat niet werkt. Maar er zijn ook cursussen beschikbaar op verschillende niveaus, om ondersteund door een professional het programma te verkennen.

Pro Tools

Voor het opnemen en bewerken van audio bestanden, is Pro Tools een programma dat een groot aantal professionals kiest. De software begon als een programma voor zuivere audiobestanden, maar werd uitgebreid met mogelijkheden voor MIDI bestanden en functies. De laatste versie van deze software is Pro Tools 10 en wordt veel gebruikt in professionele studio’s voor opname van digitale muziek. Voor ondersteuning bij dit programma is het handboek The Complete Pro Tools Handbook geschreven door José Valenzuela.