Het programma GarageBand is meer dan alleen een digitale opname studio. De software biedt de mogelijkheid om een instrument te leren spelen in een eigen oefenruimte en om te leren hoe een nummer geschreven wordt. Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden om met een gekozen instrument aan de slag te gaan binnen een nummer en zo een mix van eigen hand samen te kunnen stellen.

Een instrument leren spelen

Aan de hand van basislessen binnen GarageBand krijgt de gebruiker de informatie en oefening die nodig is voor het bespelen van de piano en de gitaar. Er zijn geen instrumenten nodig, de software zorgt voor een duidelijke afbeelding op het scherm. Door de realistische opzet van de lessen kan de techniek ook toegepast worden op het instrument zelf. Het leren bespelen van de piano of de gitaar kan volledig worden gedaan op het eigen tempo en waar en wanneer de leerling dat maar wilt.

Naast een aantal basislessen binnen de software, is het ook mogelijk om les te krijgen van artiesten. In deze lessen leggen de artiesten zelf uit hoe hun nummers het beste gespeeld kunnen worden. Het is zelfs mogelijk gemaakt om mee te spelen met het nummer.

Zelf muziek opnemen

Muzikale mensen die een keyboard of gitaar bespelen, kunnen hun eigen samples opnemen binnen GarageBand. Ook het opnemen van de eigen stem kan door de ingebouwde microfoon of door zelf een microfoon aan te sluiten. Op die manier worden er samples toegevoegd aan het geheel die precies naar wens zijn van de gebruiker.

Een eigen nummer schrijven

Het is met GarageBand mogelijk om een heel eigen nummer te schrijven. Het componeren begint met het kiezen van een ritme uit de bibliotheek van de software. Van daaruit kunnen eigen samples worden toegevoegd van de gitaar of de basgitaar. Ook zang kan toegevoegd worden aan het nummer om zo een echte hit te kunnen samenstellen. Garageband ondersteund de gebruiker door een vaste indeling aan te bieden, maar deze indeling kan eenvoudig worden aangepast.

Het delen van eigengemaakte muziek

De muziek die gemaakt wordt met GarageBand kan via iTunes worden overgezet naar de mobiele media van Apple, zoals de iPhone en de iPod. Ook is het mogelijk om de eigen tracks met anderen te delen en zo na te gaan wat andere van de creatie vinden.